IzesBorokHaza.hu

Kategória: Divat, stílus

Öltözködjünk mindig alkalomhoz illően

Az alkalmi ruhák elég tág fogalom, hiszen ide sorolhatunk egy iskolai rendezvényt, megemlékezést, esküvőt, illetve bált is. Amikor egy eseményre hivatalosak vagyunk, térképezzük fel az esemény mivoltát. Ha egy október 23.-i megemlékezésre szeretnénk tiszteletünket tenni, akkor egy fekete fehér ünnepi öltözet megfelelő, de ha temetésen szeretnénk a részvételünket tenni, akkor oda mindenképpen teljes fekete felszerelésbe…

Bocskai öltöny

A Bocskai öltöny, vagy Bocskai viselet méltán nevezhető a megelevenedett hagyománynak – ez a viselet a két világháború közötti időszak környékén terjedt el, mint társasági öltözet, főleg a diákság, valamint a polgárság, a középosztály körében. Természetesen a története jóval messzebb nyúlik vissza, ám jellemzően ebben a korszakban vált társasági öltözetté, korábban az alapelképzelésben még hétköznapi ruhaként szerepelt. Valahol a harmincas évek derekán vált kötelező iskolai viseletté, internátusok és középiskolák formaruhájaként volt ismert.

Mára mind ünnepi eseményeken, esküvőkön elfogadott a viselete, még a leginkább kötött öltözködési szabályokat felvonultató rendezvényeken is. Az 1920-as évek polgári öltözködésében alapvető Bocskai viselet legfőbb jellemzője a zsinórdíszes gombolás, vagyis a kézzel készített paszomány, mely aprólékos kézi munkát igényel. A ruháknak a magyaros jelleget a zsinórozás és a különböző gombkötő munkák adták már elterjedésének éveiben is, e legfőbb jellemző mindmáig megmaradt, ugyanakkor mára bővült a különböző sújtások megjelenése, színválasztéka.

 Bocskai öltöny